Presenteren

vraag-reactief

Op deze pagina informatie over combi-trainingen moderatie/presentatie en ‘Presenteren voor een lastige zaal’.

Moderatie/presentatie

Hoe modereer je een bijeenkomst met veel tegenstrijdige belangen? Hoe stel je je op als gespreksleider op een rumoerige bijeenkomst met sterke voor- en tegenstanders (vluchtelingendebat)? Hoe voorkom je dat polarisatie het thema van de bijeenkomst ondersneeuwt? Maar ook: welk recht doe je aan de onrust in de zaal zonder de presentaties te verstoren? Goed modereren draait om voorbereiding, interactie tussen de sprekers en de zaal, groepsdynamiek en een gedegen gespreks- en procesbegeleiding.
Op de combi-training moderatie/presentatie verplaats je je in de positie van de moderator, de presentator én het luisterende publiek. Door samen met de andere cursisten beurtelings van rol te wisselen test je je moderatie kwaliteiten, verdiep je je in de groepsdynamiek en ervaar je hoe robuust je presentatie is voor een lastige zaal.

Aan de orde komt o.a.:
Wat is de rol van de moderator bij de voorbereiding?
-Welke structuur kies je voor de bijeenkomst?
-Wat zijn de spelregels?
-Hoe frame ik als moderator de presentatie?
-Hoe faciliteer ik interactie met het publiek?
-Hoe nodig ik verbaal en non verbaal uit tot meedenken?
-Hoe open en ontvankelijk zijn mijn acties en lichaamstaal?
-Hoe zorg ik ervoor dat het publiek zich vrij voelt om vragen te stellen?
-Hoe meet ik de temperatuur van de zaal?
-Hoe vat ik vragen en opmerkingen adequaat samen?
-Hoe ga ik om met negativiteit of ‘verstorende’ vragen?

Presenteren voor een lastige zaal

Deze training kan ook verzorgd worden als Presenteren voor een lastige zaal. Dan halen we de moderatie eruit en leer je zonder voorzitter om te gaan met ‘moeilijk’ publiek. Je staat voor een zaal met onruststokers die er alles aan doet om je uit balans te halen. Het rumoerige publiek -mede-cursisten en de trainer- zijn kritisch en laten dat blijken. Hoe houd jij je staande? Is je betoog consistent? Beweeg je mee met de zaal? Word je zenuwachtig van interrupties? Na de presentatie volgt een journalistiek interview waarbij je de gelegenheid krijgt je kernboodschap nog eens helder uiteen te zetten.

Beide trainingen zijn voor iedereen die zich wil bekwamen in lastige moderaties en presentaties en het brengen van een moeilijke boodschap. Afhankelijk van het aantal deelnemers duurt de training één of twee dagdelen. De training is gebaseerd op onze ervaring met persconferenties en scherpe interview-trainingen.
Het hoeft natuurlijk niet uitsluitend om polarisatie te gaan: we kunnen ook voor een milde vorm kiezen.